Постановката на Лилия Абаджиева Хенри IV от Луиджи Пирандело гостува на

...
Постановката на Лилия Абаджиева Хенри IV от Луиджи Пирандело гостува на
Коментари Харесай

Лилия Абаджиева: Хенри IV разглежда велика метафора на живота - като маскарад или детска игра

Постановката на Лилия Абаджиева   " Хенри IV " от Луиджи Пирандело гостува на софийска сцена в Народния спектакъл " Иван Вазов ". Абаджиева режисира пиесата във Варненския трагичен спектакъл " Стоян Бъчваров ". Пирандело не е нито единствено книжовник, нито единствено драматург, той е мъдрец, посветил е цялостен разказ на тематиката " кой съм аз " и на невъзможността на индивида да открие същинското си лице, сподели в изявление за предаването " Преди всички " Лилия Абаджиева:

От една страна всеки те вижда по собствен метод, въпреки това ти самичък се изгубваш във всичките обществени маски, които самичък си налагаш и оттова - компликацията да намериш себе си. И основният воин в действителност няма име. Той е един мим, който се показва за Хенри IV и неслучайно Пирандело не му дава име, тъй като Хенри може да бъде всеки от нас. В този смисъл името и биографията на историческата персона Хенри IV, това е един немски император - Хайнрих IV, не са от първостепенно значение. По-скоро пиесата се занимава с един съвсем философски облик на времето и една велика метафора на живота - като маскарад или детска игра. В първата част на пиесата това наподобява като последователност на едно полудяване, което в действителност е видимо и е маска за пред другите и бягство от света. 
Загубил по някакъв метод и обич, и другарство в младостта, героят сякаш е застинал вечно в този мъчителен миг и в тази трагична загуба и да остане в тази роля, в ролята на Хенри IV, и да я играе постоянно, е негов безусловно умишлен избор. Това е по някакъв метод отречение и бягство от света, а също и игра на въображението и размисъл на автоефективната конструкция на фантазма и Хенри живее в този фантазъм, усложливо поддържан от приятелите, които задоволително добре са го не запомнили през последните години, с цел да го считат в действителност за вманиачен.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР